Biografie


Donkere kroegen en achterzalen hebben de unieke stem van Levien doen rijpen. Soms fluisterend, soms grauw en bezwerend. Altijd zichzelf, zoals zijn grote voorbeelden Tom Waits, Nick Cave en andere zwervers die weten dat alleen onderweg een nieuw verhaal wordt geschreven. Wat hem onderscheidt van de meesters van blues, rock en jazz : Levien zingt in het Nederlands. Zoals De Groot en Nijgh elkaar vonden, zo hecht is ook de band tussen Levien en tekstschrijver Jeroen Van Haele. Hun songs zijn fris en meeslepend, soms diepzinnig en ontroerend. Met zijn bijzondere geluid en performance nodigt Levien de toeschouwer uit om even samen onderweg te zijn.

Beginjaren: Levien wordt geboren op 18 maart 1965 in het Vlaamse Tessenderlo. Al heel jong graaft hij in blues en rock. Als jongeling vaart hij het liefst op Nederlandse meren met zijn beste vriend, de gitaar gaat mee op de boot. Levien voegt jazz-invloeden toe aan zijn prille composities en begint op te treden in kroegen, vaak onaangekondigd maar wie er bij is vergeet de stem van Levien nooit meer. De volwassen Levien kiest resoluut voor Engelstalige songs. Hij blijft onderweg in Vlaanderen, inmiddels met een stevige live band. Covers en eigen songs wisselen elkaar af. Toch heeft Levien het gevoel dat de tocht nog niet voorbij is, dat er ergens iets anders wacht.

2006-2008: Levien toert met de theatervoorstelling ‘De wondere wereld van Waits’ langs de Vlaamse cultuurcentra. Voor het eerst zingt hij in het Nederlands, het is een ode aan zijn held Tom Waits. De vertaling van ‘Martha’ wordt uitgebracht en is nog steeds een vaste waarde op de radio. De single wordt opgemerkt door het Nederlandse Collect Music Publishing.

2010: Levien ontmoet zijn toekomstige compagnon de route : schrijver Jeroen Van Haele die hem inspireert om in het Nederlands te blijven zingen. Er ontstaat een diepe vriendschap en de twee gaan aan het werk. Levien vindt in de teksten van Jeroen een nieuwe taal die zijn composities verrijkt, een taal die hem toelaat om zijn verhaal nog krachtiger, indringender, ontroerender te zingen. Levien en Jeroen horen in die dagen dat er een talentvolle jonge Nederlandse producer is gesignaleerd in het Leuvense. Tom Gelissen wordt even later de vaste producer van Levien.

2011: Levien speelt mee in de theatervoorstelling 'De wereld is gaan slapen’, een theaterstuk waarin hij met zijn nieuwe songs de confrontatie aangaat met actrice Antje Deboeck (Film Daens – Oscarnominatie 1992) en multi-instrumentalist Rony Verbiest. Het titelnummer van de voorstelling wordt een single die te horen is op de Vlaamse radio’s.

2012: Levien laat zich horen met nieuwe singles : ‘Het gaat door’ (maart 2012) en ‘Alle mannen’ (juni 2012). Er volgen festivaloptredens, onder meer op de Gentse Feesten. In het najaar van 2012 starten Levien, Jeroen en Tom een samenwerking met het Nederlandse Collect Music Publishing dat eerder al gecharmeerd was door ‘Martha’. Er wordt hard geschreven aan nieuw materiaal, de eerste songs worden opgenomen met topmuzikanten uit België en Nederland

2013: In mei komt de eerste single bij Collect Music Publishing uit : 'De mooiste vrouw ter wereld’ is een zomerse volwassen meezinger. Bij de Vlaamse Radio 2 (VRT) wordt de single af en toe gespeeld. De luisteraars zijn zo enthousiast dat ze massaal Radio 2 contacteren om het lied meer te horen. Vanaf dan is 'De mooiste vrouw ter wereld’ dagelijks meerdere keren te horen. Het onverwachte gebeurt : de single wordt gedurende meer dan een jaar in een hoge rotatie geprogrammeerd en is genomineerd voor Zomerhit

2014: Terwijl ‘De mooiste vrouw ter wereld’ nog volop te horen is, komt in mei het eerste album van Levien uit in Vlaanderen: DE HOOGSTE TIJD ligt in de winkels en is te verkrijgen op iTunes. De zomersingle voor 2014 wordt 'Alles Goed’. Het lied wordt ook genomineerd voor Zomerhit. In juli wordt het album en de single 'De mooiste vrouw ter wereld’ uitgebracht in Nederland. Frits Spits, Jacques Klöters en andere radiomakers zijn enthousiast: 'De mooiste vrouw ter wereld’ is te horen in Nederland op radio1, 2, 5 en de regionale zenders en interviews en livesets volgen ! 'De mooiste vrouw ter wereld' wordt begin augustus voor een tweede maal genomineerd voor beste Nederlandstalige lied bij Zomerhit.

2015: Release van de nieuwe EP met als single 'De EERSTE DAG', een klein schilderijtje over 'houden van' op het ritme van de seizoenen... De nieuwe single 'De Eerste Dag' krijgt vanaf begin december de hoogste rotatie bij radio2 en komt als hoogste nieuwkomer binnen in de Vlaamse ultratop 50, de opvolger van De Mooiste Vrouw Ter Wereld is verzekerd.

2016: Het jaar wordt goed ingezet met de release van de tweede CD single 'Koning te rijk' uit de EP met opnieuw A rotatie bij radio2. Livepromo volgt o.a. bij De Volgelingen, Viva Vlaanderen, De Lage Landen,... In juli wordt de zomersingle uitgebracht, een feel good song met een duidelijke boodschap 'Alles is vergeten'. Een zomers avondfeest met kroegen vol kolkend bier en cafés die schuimen van plezier, een ode aan een zorgeloze zomer..

2017: De voorstelling 'Toneel van verbeelding - hommage aan Dimitri Van Toren' gaat van start in februari en een heleboel voorstellingen volgen in Vlaanderen en Nederland. Een unieke samenwerking met Roel Van Bambost, Mathieu Engels en Dirk Schreurs. Tegelijkertijd wordt er hard gewerkt aan nieuwe nummers voor het volgende album.

2018: Release van de nieuwe EP met de hitsingle 'Door Haar', een lied dat barst van de zomerzon, warm en humoristisch tegelijk. In 'Door Haar' loopt Levien zijn geliefde achterna, als een beest van zijn tuin naar de kosmos. De single komt meteen in de playlist terecht van radio2 en heel wat andere radiozenders en is hier een blijver voor gans de tropische zomer van 2018. Dit alles in afwachting van het nieuwe album dat in de herfst zal verschijnen.

2019: Release van de nieuwe zomersingle 'Zon op je kop' in juni. De single wordt door meerdere radiozenders opgepikt en staat geruime tijd op nr. 1 in de top 100 van meest gedraaide nummers op Jouwradio. In november wordt de nieuwe single “Moet en Zal” gereleased, een nummer waarin Levien op zoek gaat naar het ultieme gevoel van vrijheid. Hoe bevreemdend het soms lijkt: wie loskomt van alles wat moet en zal, van alle verwachtingen of geplogenheden, staat waarheidsgetrouw in het leven én in de liefde. Daarover gaat Moet en Zal, als een statement waarin vertrouwen in jezelf en hoop voor de toekomst het hoogste goed is. Moet en Zal is een beklijvend en warm lied dat niemand onberoerd zal laten in koude winterdagen! Najaar 2019 zal het nieuwe LEVIEN studio album “Moet & Zal” verschijnen.